Zoals enkelen weten probeer ik dagelijks minimaal twintig minuten te lezen; vaak maak ik gelukkig meer tijd hiervoor. Niet alleen vind ik lezen belangrijk om kennis te verruimen, maar het is ook een betere tijdsbesteding dan dom voor een tv te hangen, of random social media feeds te volgen. Het stimuleert je in ieder geval om na te denken over zaken; soms binnen je vakgebied, maar ook regelmatig op hele nieuwe gebieden, zoals medische achtergrond informatie, sociale wetenschappen, of filosofie, om er maar een paar te noemen.

In deze eerste blog over boeken wil ik een drietal boeken benoemen die in mijn vakgebied zeker een belangrijke plaats innemen. Hiermee wil ik geenszins aangeven dat dit de allerbelangrijkste boeken voor het vakgebied zijn. Als ik even mijn (virtuele) boekenkast bekijk dan zie ik binnen enkele seconden zeker nog twee-en-veertig andere titels die een plaats op een ultieme lijst verdienen en die ik hier (nog) niet heb opgenomen. Wel zijn dit stuk voor stuk boeken die iets hebben bijgedragen aan het vakgebied, en als zodanig wil ik ze hier van harte aanbevelen.

Het is oorlog

Dit boek heb ik nog niet zo lang geleden gelezen. Het is geschreven door Huib Modderkolk en heeft de titel “Het is oorlog, maar niemand die het ziet” meegekregen. Huib is een onderzoeksjournalist en zijn pakkende manier van schrijven zorgt er voor dat je blijft lezen over de donkere kant van het internet dat we tegenwoordig voor vanalles en nog veel meer gebruiken. Het maakt zelfs de minder technisch onderlegde lezer duidelijk dat we steeds afhankelijker worden van dit wereldomspannende netwerk, maar ook en vooral dat er de nodige inspanning vereist wordt om hier veilig gebruik van te kunnen blijven maken, of je moet totaal niet malen over wie allemaal toegang heeft, of kan krijgen, tot de meest intieme gegevens die we tegenwoordig maar al te graag aan onze apparaten toevertrouwen.

Penetrationtesting

In “Penetration Testing: A Hands-On Introduction to Hacking” neemt security expert, researcher, en trainer Georgia Weidman de lezer (v/m) mee op een eenvoudige, duidelijke en uiterst toegankelijke manier mee om de meest belangrijke basis technieken, kennis en kunde, te introduceren. Zelden heb ik een boek over dit onderwerp gelezen dat deze stof zo presenteerde dat het werkelijk voor bijna iedereen te begrijpen was. Het boek staat vol met practische lessen die zelfs door beginnende gebruikers van Kali Linux gebruikers gevolgd kunnen worden. De lab-omgeving die bij dit boek hoort kan in een VirtualBox omgeving worden opgezet en zal vele uren leerplezier opleveren, die uiteindelijk resulteren in voldoende kennis en ervaring om de eerste professionele stappen in dit vakgebied te kunnen zetten.

Hacking

Jon Erickson heeft met “Hacking: The Art of Exploitation” een van de standaardwerken geschreven voor iedereen die interesse heeft in dit vakgebied. Dit boek beschrijft niet hoe bekende exploits werken, maar geeft een haast holistisch overzicht van netwerk communicatie, programeren, en relatief moderne hacking technieken. Het geeft daardoor een beeld vanuit het perspectief van de hacker en kan daardoor IT professionals helpen bij het aanleren van deze skillset die de veiligheid van IT systemen alleen maar ten goede kan komen.

Binnenkort ga ik deze lijst zeker verder uitbreiden, dus hou deze en de Engelse blogs op deze site zeker in de gaten. Tevens staat er een blog met een overzicht van YouTube filmpjes in de stijgers en een met een overzicht van de beste Hacker-gerelateerde films en tv-series. Mocht je input willen leveren voor de boekenlijst, de films en/of series, dan verwijs ik je graag naar het e-mailadres op de site.